شبکه های وایرلس   (Wireless Networks) 
شبکه های وایرلس شبکه هایی هستند که در آن ها از امواج رادیویی به جای کابل مسی و یا فیبر نوری به عنوان واسط فیزیکی (Physical Media)   استفاده می شود.
شبکه های بی سیم در ابتدا تنها برای ایجاد شبکه های محلی کوچک (Wireless LAN) استفاده می شدند امّا با پیشرفت فناوری شبکه های بی سیم، بستر مناسبی برای ارتباطات راه دور بدون سیم نقطه به نقطه (Point to Point Wireless Links) و مستقل از بستر مخابراتی فراهم گردید.  امروزه شبکه های بی سیم کاربرد بسیار زیادی در انتقال اطلاعات در محیط های شهری و بین شهری داشته و ایجاد ارتباطاتی که تا چند سال پیش غیر ممکن به نظر می رسید را بسیار آسان نموده است.

مزایای تکنولوژی وایرلس

  • راه اندازی آسان: راه اندازی شبکه های وایرلس به علت اینکه نیاز به نصب داکت و پریز و کابل کشی ندارد با سرعت و سهولت بیشتری راه اندازی می‌شود.
  • قابلیت تحرک: در سیستم های کابلی امکان حرکت و جابجایی وجود ندارد. دستگاه‌ها برای اتصال به شبکه باید در کنار پریز ها قرار بگیرند. در شبکه های بی‌سیم به علت اینکه اطلاعات از طریق امواج منتقل می‌شوند می‌توانند به راحتی در منطقه‌ای که تحت پوشش قرار دارد به شبکه متصل گردیده و حرکت کنند.
  • قابلیت گسترش آسان: در سیستم کابلی برای اضافه کردن کلاینت ها باید برای آنها کابل جداگانه کشیده و پریز نصب گردد. اما در سیستم وایرلس اضافه کردن کلاینت تنها با قرار دادن کارت شبکه وایرلس بر روی سیستم ها و یا استفاده از دستگاه هایی که به این سیستم مجهز هستند انجام می‌پذیرد.
  • پوشش فواصل بالا: کابل های زوج سیم بهم تابیده حداکثر تا فاصله ۱۰۰ متر امکان ارسال اطلاعات را دارند. فیبر نوری هم برای فواصل بالا علاوه بر پر هزینه بودن دشواری خاص خود را دارد که در فواصل خیلی بالا این مسئله خود را به شدت نشان می‌دهد. با کمک سیستم وایرلس به راحتی می توان فواصل تا ده ها کیلومتر را به هم متصل نمود.
  • عدم برخورد به مشکلات کابل کشی: کابل کشی در برخی مکان ها مانند اماکن تاریخی، اجاره ای، مرتفع و امثالهم دردسر ساز می‌باشد. در چنین مکان هایی کابل کشی منجر به تخریب اماکن شده و یا ممکن است با مخالفت افراد روبرو گردد. با کمک فناوری وایرلس تنها با نصب یک دستگاه شبکه برقرار می‌گردد.
  •  

معایب شبکه وایرلس نسبت به روش کابلی

  • سرعت: نرخ ارسال و دریافت در شبکه های کابلی بسیار بالاتر از شبکه های بی‌سیم می‌باشد. با پیشرفت تکنولوژی مرتب به سرعت های انتقال بالاتری دست یافته می‌شود اما همزمان با آن سرعت انتقال اطلاعات در سیستم های کابلی نیز افزایش می باشد و همواره دارای نرخ بالاتری از وایرلس می‌باشد.
  • امنیت: امنیت اطلاعات در سیستم کابلی بسیار بالا می‌باشد. برای نفوذ به این سیستم باید بتوان به صورت فیزیکی به نودهای شبکه دسترسی پیدا کرد و تنظیمات مربوط به امنیت شبکه را نیز خنثی نمود اما در سیستم های وایرلس به علت انتشار اطلاعات در فضا از امنیت پایین‌تری برخوردار می‌باشد.
  • پایداری بالاتر سیستم کابلی: سیستم شبکه مبتنی بر کابل به نسبت شبکه وایرلس از پایداری بالاتری برخوردار است و کمتر دچار مشکلات و قطعی و وصلی می‌گردد.
  • هزینه پایین تر: راه اندازی و تجهیزات شبکه کابلی از قیمت پایین‌تری نسبت به شبکه وایرلس برخوردار می‌باشد.

راهکارهای ارتباطی وایرلس:

انتقال تصویر بین کارخانه و دفتر مرکزی

اشتراک گذاری اینترنت بین دو ساختمان مسکونی

ارتباط شبکه بین سازمان های شهری

کنترل ترافیک یا نظارت امنیتی

ارتباط تلفنی داخلی بین شعب سازمان

ارتباط سیستم های داخل سازمان